donderdag 15 augustus 2013

Verteltas Tip de muis

Voor het mondelinge examen van  Nederlands kreeg ik de opdracht om een verteltas te maken. We waren volledig vrij in het kiezen van ons boek. Ik heb gekozen voor 'Tip de muis wil niet slapen'.

Een verteltas een speciale tas, de tas vertelt over er wat er allemaal in de zit. Een mooi prentenboek, verschillende spelletjes die bij het prentenboek horen, een tweede verhaal dat iets gemeen heeft met het prentenboek en een informatief boek dat bij het prentenboek past.

Een verteltas dient eigenlijk om een verhaal zo levendig mogelijk te maken voor kinderen. Ze leren het verhaal op een speelse manier kennen en kunnen zelf experimenteren met het verhaal door het materiaal dat in de tas zit. De kinderen worden zo ook gestimuleerd om te 'kijken en lezen' in boeken en de ouders om het voor te lezen.


Mijn tas.


Voor mijn verteltas heb ik gekozen voor een stoffen tas. Ik heb aan de ene kant de titel van het boek staan en aan de andere kant heb ik de kaft nagemaakt. Alles is vastgenaaid aan de tas, zodat het er niet kan afvallen.



Wat zit er allemaal in de verteltas:


Het boek 'Tip de muis wil niet slapen' van Anna Casalis.


Tip is een jonge muis. Hij vind het heerlijk om te spelen samen met zijn vriendjes. Maar naar bed gaat hij niet graag. Na het avondmaal poetst hij zijn tandjes en dan moet hij naar bed. Mama leest graag nog een verhaaltje voor en dan moet Tip slapen. Maar Tip kan helemaal niet slapen en staat verschillende keren op om bepaalde dingen aan mama te gaan vragen. Mama muis is natuurlijk ook moe en ze neemt Tip op de arm. Ze verteld hem dat iedereen moet rusten om morgen terug een leuke dag te kunnen beleven. Mama zegt: de zon moet rusten alsook de bomen, de bloemen en alle andere dieren. Mama legt Tip dan terug in bed en dan valt Tip in slaap. Hij heeft een prachtige droom en  de volgende morgen is hij weer fris om naar zijn vriendjes te gaan op school.



Het boek 'Voor eeuwig en altijd' van Jonathan Emmett.


Voor eeuwig en altijd gaat over 2 muizen nl. langstaart en kortstaart.
Overdag beleven de muizen heel veel plezier. Ze spelen verschillende spelletjes, want dat vinden ze fijn.
In het boek zitten ook verschillende elementen voor taalverrijking. Vb. snel - sneller; slim - slimmer. Dit wordt ook een aantal keer herhaald zodat de kinderen het kunnen herkennen.
Na een lange dag spelen gaan langstaart en kortstaart slapen zodat ze de volgende dag ook nog veel kunnen spelen.



Een informatief boek ' Dieren om ons heen 'Muis' ' van Stephen Savage.


Muis is een informatief boek. In het boek staan heel veel prenten waardoor de kinderen kunnen zien welke verschillende muizen er allemaal bij ons bestaan, maar ook de muizen van over de hele wereld kunnen ze leren kennen.
Er wordt uitleg gegeven over wat de muizen allemaal eten en hoe ze leven. Dit mooi uitgebeeld met prenten.
Ook staan er verschillende foto's in over hoe ze beginnen met het maken van hol om er dan op het einde een babymuisje te zien in liggen. 



Muizenspelletjes






Elementen om het verhaal na te spelen.


In mijn verteltas zitten ook een aantal elementen die de kinderen kunnen gebruiken om het verhaal na te spelen. Zo heb je een vingerpopje van een muis. Heb je de knuffel van Tip, tandpasta en een tandenborstel met bescherming op de haren die er niet afkan en oren van een muis.
Zo kunnen de kinderen het verhaal helemaal naspelen.


Notitieboekje voor de ouders.

In mijn tas zit er ook een notitieboekje voor de ouders. Als de tas mee is gegaan met een kleuter, dan kunnen de ouders in het schriftje noteren wat ze er van vonden. De kleuter mag er ook een tekening en maken of er mogen foto's in geplaatst worden. Zo is het handig voor mij om te weten wat de kleuter er allemaal mee heeft gedaan en ook of er bepaalde zaken veranderd moeten worden aan de tas.


Informatiemap.

Als laatste zit er een informatie in. 
In deze map zit een brief voor de ouders. In deze brief staat er wat een verteltas juist is.
De inhoud van de tas staat ook mooi weergegeven zodat alles er terug in zit als ze terug in de klas is.
Verder zitten er nog een aantal kleurplaten in van Tip. 
Ook de uitleg van de spelletjes zit erbij zodat iedereen ze kan spelen.



Heel veel plezier met de verteltas!

2 opmerkingen:

  1. zeg schattie, hoe gaat da muizenspelletje?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Iedereen heeft een muis voor zich liggen en elk om de beurt mag je draaien aan de draaischijf. Als je dan bijvoorbeeld op 2 komt te staan, dan mag je twee kaasblokjes nemen en op een stip op je muis leggen.
    Het is namelijk de bedoeling dat je het eerst je muis vol hebt met kaasblokjes.
    Kom je op het vakje met het doorstreepte kaasblokje, dan moet je al je kaasblokjes terug wegdoen van je muis.
    Snappie? Anders toon ik het wel eens als je nog eens komt ;)

    BeantwoordenVerwijderen