maandag 31 december 2012

Dialectendag

Het dialect is heel regionaal gebonden, maar ik vind het een mooie taal.
Het dialect mag zeker niet uitsterven, want het maakt deel uit van de samenleving.

Het enige probleem met dialect en mensen is dat ze niet altijd weten wanneer ze nu juist dialect mogen praten  en wanneer ze Algemeen Nederlands moeten praten.
Er wordt daarom heel hard gewerkt in het secondair onderwijs om het Algemeen Nederlands een nieuwe boost te geven, zodat de jongeren het meer zouden spreken.
Als iemand van West- Vlaanderen in het dialect zou praten tegen iemand die enkel het Antwerpse dialect praat, dan kan het heel goed zijn dat men elkaar niet gaat verstaan, daarom is het zo belangrijk het Algemeen Nederlands te kunnen.
Door het Algemeen Nederlands te praten ga je overal verstaanbaar zijn en gaan de mensen niet moeten vragen om het eens te herhalen.

Voor in de klas raad ik het AN aan. Dit is het beste voor de kleuters, want het is heel belangrijk dat ze de juiste woordenschat kennen. Ik vind wel dat we onder leerkrachten een tussentaal mogen spreken en tegen dedirect moet het AN de overhand nemen.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=FV3NDSE0_1

Dag van het bos

In onze opleiding krijgen we ook uitleg over het bos.
We zijn met de volledige afdeling van 1 BAKO naar Bulskampveld gegaan om wat meer te weten te komen over hoe het bos nu juist in elkaar zit.

Je kan naar bulskampveld gaan met scholen, maar ook zeker met je gezin. Het domein is gelegen in een bos. Midden in het bos vind je een kasteel terug. In het kasteel kunt u heel veel informatie krijgen over het bos. Zo organiseren ze verschillende wandelingen zowel voor jong en oud. Zelf heb ik alle wandelingen meegedaan. Er was een wandeling waar we de verschillende lagen in het bos onder de loep namen en de luchtvochtigheid maten in het bos en in open veld, een tweede wandeling was er over de verschillende dieren die in het bos leven en over wat ze eten, een derde wandeling ging over  paddenstoelen. De wandeling van de paddenstoelen is mij het meest bijgebleven.
www.west-vlaanderen.be/bulskampveld/

De paddenstoel wandeling.

Deze wandeling gaat doorheen het hele bos en telkens kom je een bordje tegen met een paddenstoel op. Het is de bedoeling dat de kinderen die bordjes gaan zoeken en dat ze daar telkens bij wachten. De begeleider haalt dan een groot boek tevoorschijn en leest een verhaaltje voor dat bij die soort van paddenstoel hoort. De verhaaltjes zijn zo opgebouwd in versjes dat de kinderen telkens naar het einde toe de tekst zelf kunnen aanvullen. Na het verhaaltje is er ook telkens een opdracht die de kinderen kunnen uitvoeren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kijken naar de onderkant van een paddenstoel, kunnen ze dicht bij de stinkzwam komen en deze ook goed ruiken en zelfs mogen ze een kabouter speeltuin maken met materiaal van in het bos.

Ik vond het een leerrijke dag in het bos en ik raad dit echt aan andere kleuterleiders/ leidsters.
Zo kunnen de kinderen op een speelse manier heel veel te weten komen over hoe een dier leeft in het bos en ook hoe verschillen de paddenstoelen en struiken zich uitleven tussen de bomen.

Muzisch project

Chocolade

In het eerste jaar van mijn bacheloropleiding kregen we de opdracht om een muzisch project op te starten. Voor dit project waren we in groepen ingedeeld. We zaten met 6 in onze groep. Van school uit kregen we een locatie toegewezen waar we onze voorstelling moesten voordragen. Onze groep moest de voorstelling doen in Mivalti. Mivalti is een begeleidingscentrum voor mensen met een beperking.
www.mivalti.be

Hoe zijn  we daaraan begonnen?
We kregen een aantal kinderboeken waaruit we dan 1 verhaal moesten kiezen. Eenmaal we het verhaal gekozen hadden, zijn we overgegaan naar het lezen ervan. We moesten een volledig nieuw verhaal schrijven dat eigenlijk niets te maken had met het verhaal in het boek. Ons boek ging over een doos met chocolaatjes in. Zo is ons verhaal van chocolade ontstaan.Chocolade nam de overhand en we zo kwamen we snel tot een mooi verhaal.

In ons verhaal zat er zang, dans, spraak en schimmenspel. We hebben ervoor gezorgd dat de mensen konden meezingen met het lied. Dit deden ze uit volle borst. Op het einde van de voorstelling hebben we ook nog aan iedereen een chocotoff gegeven om het chocolade verhaal compleet te maken.

Het lied ging als volgt.
"Chocolade chocolade
ham ham ham
ham ham ham
Ik eet chocolade
Ik eet chocolade
njam njam njam
njam njam njam"
Dit werd op de piano gespeeld op de akkoorden van Vader Jacob.

Ik vond het een fijn om dit te doen, want zo leer je de medestudenten ook veel beter kennen en leer je ook hoe zij nadenken over bepaalde zaken.
Het was een heel geslaagde voorstelling!

groepsfoto:

Lieve Sinterklaas


Mijn eerste stage ging rond het thema sinterklaas. Voor het vertellend voorlezen had ik een boekje van sinterklaas nodig. Mijn mentor heeft me dan een 3 tal boekjes getoond en ze zei dat ik zelf mocht kiezen welk boek ik zou gebruiken.

Ik heb toen gekozen voor Lieve Sinterklaas van Kathleen Amant.
Het boekje gaat over Anne en haar mama. Ze gaan naar de supermarkt waar Anne voor de eerste keer Sinterklaas ziet. Ik heb het verhaal op een heel enthousiaste manier gebracht en natuurlijk ook met veel expressie en mimiek. De kleuters zelf hebben ook mogen meehelpen om het verhaal te vervolledigen en dit door middel van prentlezen. Het zijn heel duidelijk en eenvoudige prenten. Alleen het noodzakelijke staat op de prent. De prenten zijn ook heel aantrekkelijk door de felle kleuren die erin verwerkt zijn.
Kortom je kan er een heleboel dingen mee doen.

Dit boek is een echte aanrader voor in de eerste en misschien nog tweede kleuterklas.
   

Sint stage in december

Op 3, 4 en 5 december had ik stage in 'De Vlieger' te Zwevezele.


Op woensdag 5 december was het een heel leuke dag.
De zwarte pieten waren deze nacht op bezoek geweest en de klas en alles lag overhoop.
De kindjes waren helemaal opgewonden omdat ze nog nooit zoveel 'rommel' hadden gezien in hun klas. Tussen al het speelgoed, lagen ook mandarijntjes en picknicken.
De kleuters hadden onmiddellijk door dat het van de zwarte pieten was. We zijn samen beginnen opruimen omdat we de rommel niet fijn vonden. Ze hebben dan allemaal liedjes gezongen en zo ging het opruimen niet iets vlugger.
Omdat ze dan zo goed hadden opgeruimd, hebben we de picknicken opgedaan en hebben ze er een paar mogen eten. Het volledige onthaal is dan over gegaan naar een praat ronde van zwarte piet en zijn speel plezier in de klas.

Hier kunt u enkele foto's zien van de 'rommel' die zwarte piet achter lied in de klas.





Dialecten onderzoek 'Stop de tijd'

Stop de tijd.

Voor het vak 'Taalvaardigheden' kregen we de opdracht om 4 enquêtes af te nemen in verschillende leeftijdscategorieën.

Ik ben naar 4 verschillende mensen op bezoek geweest. Ik stelde me voor en vertelde dat dit een opdracht was om te kijken hoe het dialect zijn vorm neemt in Vlaanderen. 
De mensen kregen telkens een foto te zien van mij en dan moest ze zeggen welk woord ze aan dit voorwerp gaven. Bij de afbeeldingen zat een vlieger, hinkelen, verstoppertjes, ...

Tijdens het afnemen van de enquêtes heb ik gemerkt dat de meeste mensen vlot een antwoorden konden geven bij de afbeeldingen. Ik heb ook gemerkt dat de persoon in de oudere leeftijdscategorie veel meer dialecten gebruiken dan de persoon in de laagste leeftijdscategorie. 
Een voorbeeld: een dialect woord voor proppenschieter is klakkebos.

Ik hoop dat de iets oudere bevolking de jeugd ook nog het dialect leert, want ik zou het heel jammer vinden moest het dialect uitsterven.