maandag 31 december 2012

Dag van het bos

In onze opleiding krijgen we ook uitleg over het bos.
We zijn met de volledige afdeling van 1 BAKO naar Bulskampveld gegaan om wat meer te weten te komen over hoe het bos nu juist in elkaar zit.

Je kan naar bulskampveld gaan met scholen, maar ook zeker met je gezin. Het domein is gelegen in een bos. Midden in het bos vind je een kasteel terug. In het kasteel kunt u heel veel informatie krijgen over het bos. Zo organiseren ze verschillende wandelingen zowel voor jong en oud. Zelf heb ik alle wandelingen meegedaan. Er was een wandeling waar we de verschillende lagen in het bos onder de loep namen en de luchtvochtigheid maten in het bos en in open veld, een tweede wandeling was er over de verschillende dieren die in het bos leven en over wat ze eten, een derde wandeling ging over  paddenstoelen. De wandeling van de paddenstoelen is mij het meest bijgebleven.
www.west-vlaanderen.be/bulskampveld/

De paddenstoel wandeling.

Deze wandeling gaat doorheen het hele bos en telkens kom je een bordje tegen met een paddenstoel op. Het is de bedoeling dat de kinderen die bordjes gaan zoeken en dat ze daar telkens bij wachten. De begeleider haalt dan een groot boek tevoorschijn en leest een verhaaltje voor dat bij die soort van paddenstoel hoort. De verhaaltjes zijn zo opgebouwd in versjes dat de kinderen telkens naar het einde toe de tekst zelf kunnen aanvullen. Na het verhaaltje is er ook telkens een opdracht die de kinderen kunnen uitvoeren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kijken naar de onderkant van een paddenstoel, kunnen ze dicht bij de stinkzwam komen en deze ook goed ruiken en zelfs mogen ze een kabouter speeltuin maken met materiaal van in het bos.

Ik vond het een leerrijke dag in het bos en ik raad dit echt aan andere kleuterleiders/ leidsters.
Zo kunnen de kinderen op een speelse manier heel veel te weten komen over hoe een dier leeft in het bos en ook hoe verschillen de paddenstoelen en struiken zich uitleven tussen de bomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten