vrijdag 16 augustus 2013

Muziekinstrumenten

Muziek is in de kleuterklas niet meer weg te denken. Met muziek leren de kleuters heel veel. Met de muziekinstrumenten leren ze verschillende ritmes zonder dat ze het beseffen. Muziek doet ook aan taalverrijking door het zingen van liedjes. Liedjes gebruiken ze elke dag om zo het verloop in de klas aan te duiden. Ze zingen liedjes om de dag te starten, over het weer, over het opruimen in de klas, om naar de turnles te gaan en nog zoveel meer. Kinderen zijn zelf heel graag bezig met muziek en ook experimenteren ze graag met muziekinstrumenten.

Muziekinstrumenten zijn natuurlijk duur en daarom kregen we de opdracht van om zelf verschillende muziekinstrumenten te maken waarmee de kleuters ten volle kunnen experimenteren. 
Bepaalde muziekinstrumenten kun je ook samen met je kleuters maken.

Wat zit er allemaal in mijn muziekkoffer?


Trommels

Een trommel kun je uit verschillende materialen maken. Je kunt kiezen voor een plastiek koker of in mijn geval heb ik ervoor gekozen om grote conservenblikken te gebruiken. Na het uithalen van de boven en onderkant, heb ik gekeken of er geen zaken meer aan de conserven zaten waaraan de kinderen zich konden bezeren. Daarna heb ik door middel van bruin papier de slag kant gemaakt. Het is de bedoeling dat dit stevig is, zodat je de juiste klank krijgt. De onderkant blijft open zodat je de trommel makkelijk kunt vasthouden.



Fietsbellen

Je neemt de dop van een fietsbel en dit schroef je vast op een stokje. Je zorgt er wel voor dat het stokje de gepaste grootte heeft. Het mag niet te groot zijn voor een kleuterhand, maar het mag dan ook weer niet te klein zijn, zodat ze niet op hun vingers slaan. Je gebruikt namelijk houten stokjes om op de zijkant van de bel te slaan. Dit kan nog even moeilijk zijn voor de jongste kleuters, maar ze vinden snel hoe het werkt.



Schuddoosjes

Schuddoosjes van je in allerlei verschillende formaten maken, ook de materialen kun je zelf kiezen. Ik heb gekozen voor een aantal kleine plastiek potjes met deksel en voor plastieken bekers die ik dan elkaar bevestigd heb. Je kunt de doosjes of bekers opvullen met rijst, kikkererwten of pasta. Ik heb zowel kleine als grote schuddoosjes en dit voor de oudste en jongste kleuters, maar ook om stille en wat hardere geluiden ermee te maken. Dit kun je ook perfect met je kleuters maken.




Bellenkrans

Voor mijn bellenkransen heb ik een oude leren riem genomen en dit bevestigd op een stukje hout. In de riem maakt ik een aantal gaatjes zodat ik er de belletjes aan kon hangen. Ik heb er voor gezorgd dat ze de belletjes niet kunnen losmaken en ook dat ze zich geen pijn kunnen doen aan de draadjes van de belletjes.


Ritmestokjes

Ritmestokjes kan je maken uit verschillende materialen. Je kan dit doen uit PVC buisjes of bamboestokjes. Ik heb gekozen voor de bamboestokjes omdat ik ze beter vond van klank. Ik heb allemaal stokjes van 25 cm gezaagd. Deze lengte is ideaal. Zo zijn ze niet te groot voor de kleinsten en niet te klein voor de oudste kleuters. Als alle stokjes gezaagd waren heb ik ze volledig afgeschuurd zodat er geen splinters kunnen loskomen terwijl de kleuters er mee spelen.



Schellenstok

Een schellenstok is een instrument dat gemaakt word met houten plankjes en met kroonkurken. Je neemt het langste plankje en bevestigd daar de kroonkurken op. Aan het einde van de nagel bevestig je nog een plankje zodat ze zicht terug niet kunnen bezeren. De kroonkurken worden plat geslagen, zodat ze zich geen pijn kunnen doen.



Schuurblokjes

Voor de schuurblokjes heb ik gekozen voor gewone houten blokjes. Daar heb ik schuurpapier op bevestigd. Aan de zijkanten van de blokjes heb ik zachte strookjes gehangen zodat de kleuters weten dat ze daarop moeten blijven met hun vingertjes. 




Zo mijn instrumenten zal ik heel veel kunnen gebruiken in de klas en hopelijk vinden de kindjes het fijn om ermee muziek te maken.

donderdag 15 augustus 2013

Verteltas Tip de muis

Voor het mondelinge examen van  Nederlands kreeg ik de opdracht om een verteltas te maken. We waren volledig vrij in het kiezen van ons boek. Ik heb gekozen voor 'Tip de muis wil niet slapen'.

Een verteltas een speciale tas, de tas vertelt over er wat er allemaal in de zit. Een mooi prentenboek, verschillende spelletjes die bij het prentenboek horen, een tweede verhaal dat iets gemeen heeft met het prentenboek en een informatief boek dat bij het prentenboek past.

Een verteltas dient eigenlijk om een verhaal zo levendig mogelijk te maken voor kinderen. Ze leren het verhaal op een speelse manier kennen en kunnen zelf experimenteren met het verhaal door het materiaal dat in de tas zit. De kinderen worden zo ook gestimuleerd om te 'kijken en lezen' in boeken en de ouders om het voor te lezen.


Mijn tas.


Voor mijn verteltas heb ik gekozen voor een stoffen tas. Ik heb aan de ene kant de titel van het boek staan en aan de andere kant heb ik de kaft nagemaakt. Alles is vastgenaaid aan de tas, zodat het er niet kan afvallen.



Wat zit er allemaal in de verteltas:


Het boek 'Tip de muis wil niet slapen' van Anna Casalis.


Tip is een jonge muis. Hij vind het heerlijk om te spelen samen met zijn vriendjes. Maar naar bed gaat hij niet graag. Na het avondmaal poetst hij zijn tandjes en dan moet hij naar bed. Mama leest graag nog een verhaaltje voor en dan moet Tip slapen. Maar Tip kan helemaal niet slapen en staat verschillende keren op om bepaalde dingen aan mama te gaan vragen. Mama muis is natuurlijk ook moe en ze neemt Tip op de arm. Ze verteld hem dat iedereen moet rusten om morgen terug een leuke dag te kunnen beleven. Mama zegt: de zon moet rusten alsook de bomen, de bloemen en alle andere dieren. Mama legt Tip dan terug in bed en dan valt Tip in slaap. Hij heeft een prachtige droom en  de volgende morgen is hij weer fris om naar zijn vriendjes te gaan op school.



Het boek 'Voor eeuwig en altijd' van Jonathan Emmett.


Voor eeuwig en altijd gaat over 2 muizen nl. langstaart en kortstaart.
Overdag beleven de muizen heel veel plezier. Ze spelen verschillende spelletjes, want dat vinden ze fijn.
In het boek zitten ook verschillende elementen voor taalverrijking. Vb. snel - sneller; slim - slimmer. Dit wordt ook een aantal keer herhaald zodat de kinderen het kunnen herkennen.
Na een lange dag spelen gaan langstaart en kortstaart slapen zodat ze de volgende dag ook nog veel kunnen spelen.



Een informatief boek ' Dieren om ons heen 'Muis' ' van Stephen Savage.


Muis is een informatief boek. In het boek staan heel veel prenten waardoor de kinderen kunnen zien welke verschillende muizen er allemaal bij ons bestaan, maar ook de muizen van over de hele wereld kunnen ze leren kennen.
Er wordt uitleg gegeven over wat de muizen allemaal eten en hoe ze leven. Dit mooi uitgebeeld met prenten.
Ook staan er verschillende foto's in over hoe ze beginnen met het maken van hol om er dan op het einde een babymuisje te zien in liggen. 



Muizenspelletjes






Elementen om het verhaal na te spelen.


In mijn verteltas zitten ook een aantal elementen die de kinderen kunnen gebruiken om het verhaal na te spelen. Zo heb je een vingerpopje van een muis. Heb je de knuffel van Tip, tandpasta en een tandenborstel met bescherming op de haren die er niet afkan en oren van een muis.
Zo kunnen de kinderen het verhaal helemaal naspelen.


Notitieboekje voor de ouders.

In mijn tas zit er ook een notitieboekje voor de ouders. Als de tas mee is gegaan met een kleuter, dan kunnen de ouders in het schriftje noteren wat ze er van vonden. De kleuter mag er ook een tekening en maken of er mogen foto's in geplaatst worden. Zo is het handig voor mij om te weten wat de kleuter er allemaal mee heeft gedaan en ook of er bepaalde zaken veranderd moeten worden aan de tas.


Informatiemap.

Als laatste zit er een informatie in. 
In deze map zit een brief voor de ouders. In deze brief staat er wat een verteltas juist is.
De inhoud van de tas staat ook mooi weergegeven zodat alles er terug in zit als ze terug in de klas is.
Verder zitten er nog een aantal kleurplaten in van Tip. 
Ook de uitleg van de spelletjes zit erbij zodat iedereen ze kan spelen.



Heel veel plezier met de verteltas!

woensdag 14 augustus 2013

Mijn weerkoffer

Voor het vak WERO kregen we de opdracht om een weerkoffer te maken. Het is de bedoeling dat de koffer zo veel mogelijk kindvriendelijk is zodat de kleuters zelf alle handelingen kunnen uitvoeren zonder dat ze zich kunnen bezeren.

Voor mijn weerkoffer ben ik op zoek gegaan naar de geschikte koffer. Ik heb uiteindelijk een oude koffer gevonden die er perfect voor was. De koffer heb ik eerst een witte grondlaag gegeven en daarna heb ik er de 4 verschillende seizoenen op geschilderd en dat met een olifant.

De olifant komt uit het boek: 365 Olifantjes (verhaaltjes voor het slapengaan)

Dit is de voor- en achterkant van mij koffer.




Wat is er allemaal aanwezig in de koffer:

Dag en week kalender



Op de daglijn zie je aan de bovenkant de kaartjes hangen die de dagen van de week aangeven.
De kaartjes met een afbeelding op zijn voor de oudste kleuters en de kaartjes zonder afbeelding op zijn voor de jongste kleuters. Er wordt ook telkens door middel van een lijn aangeduid of de dag uit 1 of 2 dagdelen bestaat. Vb. bij woensdag zie je dat de onderkant wit is, dit wil zeggen dat de kleuters thuis zijn in de namiddag.


In mijn koffer zitten er ook verschillende meetinstrumenten.

Windmeter


Hier zie je 3 windmeters. De windmeter die je rechts ziet staan, staat buiten, maar wel in het zicht van de onthaalkring. De twee kleine windmetertjes zijn voor in de klas. De weerman of weervrouw van de dag mag dan proberen om de kleine molentjes even hard te doen draaien als de molen die buiten staat.

Thermometer


Op de thermometer kunnen de kleuters zien hoe warm het is. Ze kunnen dan kijken door middel van lijnen welke kleren er worden gedragen met het weer. A.d.h.v. de kleren kunnen de kleuters goed inschatten hoe warm het is.


Pluviometer


Deze staat buiten op een stok en elke morgen halen we de meter naar binnen en mag de weerman of weervrouw van de dag de meter in de houten houder plaatsen. Dan kan de kleuter kijken tot waar het water komt en zo kan hij/zij zeggen of er veel regen is gevallen of niet.


Element voor de weerman/weervrouw



De elementen dat ik gekozen heb voor mijn weerman of weervrouw zijn een sjaal en een bril.
De sjaal wordt gedragen in de herfst en in de winter en de zonnebril wordt gedragen in de lente en de zomer.


Ik hoop dat de kleuters er veel plezier zullen mee beleven.




woensdag 31 juli 2013

Beeldkoffer

In het tweede semester kregen we de opdracht om een oude koffer nieuw leven in te blazen. We waren vrij in het kiezen van de afbeelding. Er was maar 1 kleine voorwaarde en het was dat we niet commercieel mochten gaan. Dit zie je namelijk veel in de kleuterklas en het is dan ook eens leuk om iets niet commercieel te hebben. Ik heb ervoor gekozen om de koffer in een neutrale achtergrond kleur te schilderen. Ik heb gekozen voor gebroken wit. Dit heb ik gedaan om de aandacht te vestigen op en Elmer de olifant en op de Elmer beer. In deze twee figuren zitten al heel veel kleuren en dan vond ik het niet nodig om nog een kleur in de achtergrond te stoppen.

Dit is mij koffer na het schilderen van de grondlaag.

Hier zie je de Elmer beer van begin tot einde.


En dit is Elmer de olifant van begin tot einde.


Deze koffer krijgt later een leuk plekje in mijn klasje en ik hoop er heel veel mee te kunnen doen!

zondag 6 januari 2013

Anna op de boerderij


In dit boek gaat Anna samen met haar broer Leon naar de boerderij. Het is de boerderij van boer Karel. Samen met boer Karel verkennen ze de boerderij en mogen ze de dieren eten geven.
Er zitten koeien, kippen, poezen, een hondje en konijntjes.

Ze beleven er een leuke namiddag die veel te snel voorbij is gegaan.

Dit boek is echt een aanrader om te gebruiken rond het thema 'De boerderij'.
Alles wordt er heel duidelijk in verteld en ook zijn de prenten heel duidelijk.

Dit is schrijfster van dit boek is Kathleen Amant.
Ze heeft een hele reeks uit van Anna. Zowel voor de peuters als voor de kleuters van het 3 de kleuter.
Op haar website kunt u haar boekenreeks bewonderen.
www.amant.be

woensdag 2 januari 2013

Draad- poppentheater

Draakjes

Ik ben naar een draad- poppentheater gaan kijken in de kleine stooringhe te Roeselare. 

De titel van de voorstelling was 'Draakjes'. De voorstelling was een in een theaterzaal en ik was daar samen met mijn zus van 9 jaar en ze keek haar ogen uit. 

Het verhaal ging over een draak dat uit een ei kwam en het was er helemaal alleen. Het vertrok dan maar op ontdekkingstocht om te weten of hij nog andere broers of zussen had. Het verhaal werd op een heel kindvriendelijke manier verteld. Tijdens zijn tocht om zijn familie terug te vinden, werd er gebruik gemaakt van een liedje. Dit was een heel aanstekelijk liedje en de kindjes zongen of neurieden het liedje na een tweetal keer mee. 

Ik vond dit een heel leuk en goede ervaring. Het was een stuk voor de leeftijd van 4- 9 jaar. 
Als je in een klas rond een bepaald thema werkt, kan het handig zijn om eens naar zo'n voorstelling te gaan. De kindjes nemen het verhaal op een andere manier volledig op. Ze gaan mee in het verhaal en onthouden dit heel lang. Na de voorstelling zijn de draakjes nog even tentoongesteld aan de bezoekers en iedereen die er wou aankomen mocht dit dan ook doen. Er waren heel veel kinderen die een beetje bang waren om eraan te komen, maar eenmaal ze de dieren van dichtbij zagen was de schrik volledig weg en waren ze heel blij. 

Ik raad het aan omdat het een andere manier is om een verhaal te vertellen en ze beleven het op een totaal andere manier.