zondag 5 januari 2014

Het kerstverhaal van kleine Ezel



Kerstverhaal van Kleine Ezel.

Voor het vak Nederlands kregen we de opdracht om naar een theatervoorstelling te gaan kijken. Ik ben naar een voorstelling van Theater Terra geweest. Theater Terra is een Nederlands gezelschap. Ze brachten het kerstverhaal van Kleine Ezel. 

Kleine Ezel vond het niet leuk om thuis kerstmis te vieren, want van zijn mama en papa mag hij niets en er staat maar een heel kleine kerstboom in huis. Bij zijn vriend Jakkie staat er een heel grote kerstboom en Jakkie mag ook veel meer van zijn mama. Hij gaat uiteindelijk naar Jakkie om kerstmis te vieren en dit omdat zijn ouders op reis gaan, maar Kleine Ezel heeft al snel door dat hij het eigenlijk zo slecht niet heeft thuis. Hij mist al snel zijn mama. Na een nachtje slapen gaan ze op pad om zijn ouders te gaan zoeken die op reis zijn. Zijn mama mist hem ook en gaat samen met papa ezel te voet terug om bij hun kleintje te zijn. Na een helse tocht zijn ze terug samen en vertelt Kleine Ezel dat hij het eigenlijk niet zo erg vind om een kleine kerstboom te hebben of wat minder te mogen van zijn mama. 

Het verhaal is echt geschreven voor kinderen. Kinderen gaan er zichzelf ook in gaan herkennen en sommige gaan dan nadenken. Anderen vinden het gewoon grappig en leuk. Op een speelse en creatieve manier wordt er duidelijk gemaakt aan kinderen dat je nooit teveel mag willen en tevreden moet zijn met wat je krijgt. 
Mocht ik al mijn eigen klasje gehad hebben, zou ik het zeker aangevraagd hebben om met de klas te gaan kijken naar het verhaal. Er was een trailer beschikbaar en deze sprak me heel erg hard aan. 

Bekijk de trailer zeker! Het is een echte aanrader!

Enkele foto's:
    
Foto's zijn van google afbeeldingen

Taalzorgkwesties,spellingskwesties, taalvrage, twijfelgevallen, zaken die je moest opzoeken om correct Standaardnederlands te schrijven.

Tijdens het eerste semester heb ik niet zoveel moeten opzoeken. Vaak gebeurt het dat ik heel goed moet nadenken over hoe ik de laatste letter van een woord moet schrijven in een tekst. Meestal gebruik ik dan het werkwoord smurfen. Zo weet ik onmiddellijk of het met een 'd' of een 't' geschreven moet worden. Als het worden zijn dat ik echt niet vaak gebruik of als het een Engels of Frans woord is dat we overnemen ga ik meestal op zoek op internet via de website van Taaladvies. Onderaan dit artikel staat er een link naar deze website. Op deze website vind je heel veel informatie over de spellening en grammatica. Wat ik ook vaak doen is woorden opzoeken om de exacte betekenis ervan te weten. Eenmaal ik dit dan heb opgezocht, onthoud ik ook meestal hoe het geschreven is.
Tijdens de lessen Taalvaardigheden, heb ik ook geleerd om zaken op te zoeken in de cursus zodat ik daar ook antwoorden op mijn vragen kan uithalen. De cursus is mijn laatste bron waar ik af en toe eens in zoek om alles zo goed mogelijk te schrijven.


Taaladvies: http://taaladvies.net/
Het groene boekje, woordenlijst Nederlandse taal: http://woordenlijst.org/
Van Dale woordenboek: http://www.vandale.be/opzoeken

Peuterstage



De peuterstage vond begin december plaats en dit net na sinterklaas. Het was een kennismaking met de peuterklas. Doordat het een kennismakingstage was, hebben we maar 2 dagen moeten overnemen. Van maandag tot woensdag was het nog observeren en participeren. Af en toe nam ik een activiteit over van de juf, maar het grootste deel kwam haar. Het was ook de bedoeling dat we verder werkten op het thema dat de juf uitwerkte tijdens die week. Bij was het kerst dat uitgewerkt werd. De peuters hebben tijdens de waarneming de kerstboom samen met de juf uitgezet in de klas, dit vonden ze heel plezant. Op donderdag en vrijdag heb ik het dan overgenomen van de juf. Het was een leuke een leerrijke ervaring, maar ik vond het heel moeilijk om verder te werken aan een thema dat van 'iemand anders' is. Tijdens de stage heb ik me niet 100 % mezelf gevoeld en dit zag je ook aan bepaalde elementen van mij. Pas op vrijdag raakte ik echt in mijn ritme en dan was het jammer genoeg al gedaan.



Het was een leerrijke ervaring, maar ik vond het jammer dat er maar twee dagen echt stage was.

Peuterproject

Begin december hebben we op school een peuterproject dag gehad.

Tijdens deze dag op campus hebben we 4 verschillende workshops gehad.
-  Creatief met je lichaam
-  Creatief vertellen voor peuters
-  De kleuterklas van A - Z
-  Peuterdidactiek

Creatief met je lichaam.

Tijdens deze workshop hebben we verschillende elementen gezien wat je allemaal met je lichaam kan doen om de kleuters te boeien. Je lichaam is namelijk het belangrijkste en het meestgebruikte instrument in de klas. Een gezicht kan veel verraden alsook je lichaamshouding. Dit zijn twee elementen waar je zeker moet op letten als je in de klas bent.
Tijdens de workshop hebben we verschillende liedjes en versjes, gezongen en verteld met verschillende soorten intonatie. Daar heb ik gemerkt dat het niet altijd even makkelijk is om een bepaald 'masker' op te zetten en zomaar in die rol te kruipen. De docent die dit gaf, heeft me dan extra tips gegeven zodat dit iets beter ging voor mij. Op het einde van de workshop had ik echt het gevoel dat ik iets bijgeleerd had waar ik heel veel mee kan doen later.


Creatief vertellen bij peuters.

Tijdens deze workshop is een peuterjuf komen vertellen over haar eigen ervaringen in de klas. Ze heeft ons verschillende technieken bijgebracht om verhalen te vertellen aan peuters. Zo is het veel interessanter om een verhaal zonder boek te vertellen. Je vertelt beter een verhaal terwijl je de tekeningen uit het boek tekent of terwijl je het vertelt met een handpop of gewoon in een donkere ruimte met enkel de leeslamp. De Peuters hangen zo veel meer aan je lippen en gaan veel intensiever luisteren naar je verhaal. Ook de overgangen van een verhaal naar de volgende activiteit gebeuren ook best heel creatief. Zo toon je beter a.d.h.v. mime wat er bijvoorbeeld zal gebeuren tijdens beeld. De peuters verstaan dit veel beter dan dat je het gewoon zegt. De peuterjuf heeft verschillende technieken getoond en ik was er zelf volledig in mee. Tijdens mijn peuterstage zal ik dit zeker eens uitproberen. Op het einde van de workshop hebben we ook nog een bundeltje gekregen met daarin alle technieken dat ze getoond had aan ons. 
Ik zal dit bundeltje zeker en vast gebruiken!


De peuterklas van A- Z

Tijdens de workshop van 'De peuterklas van A-Z' is er kleuterjuf komen vertellen. Ze heeft ons heel veel bijgebracht over de klas zelf. Ze heeft ons wat meer verteld over wat er allemaal in de klas kan en mag aanwezig zijn om de peuters zich beter te laten voelen. Zo is heel belangrijk voor de kleuters dat een foto van mama en papa aanwezig is in de klas. Zo zien ze altijd vertrouwde mensen. Wat ook belangrijk is, is dat de peuters weten wat ze allemaal mogen doen in de klas en wat niet. Dit kan duidelijk gemaakt worden door pictogrammen die verschillende keren in de klas voorkomen zodat de peuters ze gaan herkennen. Ook de materialen die aangeboden worden in de klas zijn van groot belang. Zo is groot speelgoed goed voor de peuters en ook materiaal waarmee ze kunnen experimenteren is van groot belang. Door te spelen gaan de peuters dingen ontdekken op een totaal eigen manier. En dit is natuurlijk ook een beetje het doel in de peuterklas. De peuters moeten zelf zoeken waarvoor ze het allemaal kunnen gebruiken. Verder heeft ze het ook gehad over de verschillende technieken die gebruikt kunnen worden als ook over de zelfredzaamheid van de peuters. Het was heel interessant. Deze kleuterjuf heeft ook een boek geschreven. De titel van het boek is: ' De peuterklas van a-z. 


Peuterdidactiek

De laatste workshop die we kregen was van docente Celine Devos. In het vak didactiek zit er ook stuk over de didactiek bij peuters. We hebben dit ook gekregen op deze dag, omdat alles heel mooi aansloot. Alles wat over de hele dag gezien hadden, kon ik terugvinden in de didactiek en dit vond ik heel goed. Je ziet eens hoe het moet en dan zie je ook hoe het eigenlijk beschreven staat en daar heb ik echt heel veel aan gehad.

Het peuterproject was voor mij echt geslaagd!

zaterdag 4 januari 2014

Bij ons in het circus

Bij ons in het circus is een boek van Koos Meinderts.
Het is een heel recent boek van 2013.
Bij ons in het circus gaat over de verschillende circusartiesten en over hoe een circus eruit ziet.
Dit zie je vooral als je het boek opendoet. Dan zie je de circustent staan met alle woonwagens erbij, de wagens van de dieren en de kassa.




Wat ik ook heel goed vind aan het boek is dat er over elke artiest iets wordt verteld en dat alles in rijmvorm is geschreven. Zo blijven de kinderen echt geboeid en zoeken ze zelf naar de rijmwoorden tijdens het verhaal. Ook alle artiesten hebben speciale namen waardoor ze door de kinderen beter worden onthouden.
De kinderen gaan ook na het verhaal zelf een aantal zaken gaan proberen. Ze weten heel goed wat ze kunnen doen in de klas en wat ze niet kunnen.




Het is een boek dat je heel goed kunt gebruiken in de klas. Je kunt werken rond de schillende artiesten en kunt er ook heel goed rond knutselen.

Op onderstaande website kun je de verschillende werken en boeken zien van Koos Meinderts.
Ik raad ze zeker aan!
http://www.koosmeinderts.nl/boeken

Dramaproject tweede jaar.

Dramaproject

In het eerste semester van het tweede jaar hebben we een dramaproject gehad.
1 dag werden we ondergedompeld in de wereld van drama. In de verschillende workshops kregen we heel veel tips over hoe en wat je precies allemaal moeten doen tijdens een drama stukje.

Wat ik heel goed vond is dat we alles in grote groep konden doen. Niet iedereen staat te springen om zich onmiddellijk 'bloot' te geven aan de volledige klas.
Tijdens onze eerste workshop kregen we verschillende elementen toegewezen dat we moesten uitbeelden en dit startte altijd heel licht en naarmate de persoon die de workshop gaf dichter bij 10 kwam, moesten we dit sneller en heviger uitvoeren. Dit gaf soms heel grappige momenten en iedereen vond het normaal, want er was niemand die niet meedeed. In de volgende workshop werd er een clownsneus doorgeven en iedereen moest deze opzetten en een gevoel in zich naar boven laten komen en dit uitwerken  voor de volledige groep. Dit was voor sommige weeral een grote stap om iets alleen te doen voor de klas. In de tweede workshop zaten heel veel kleine elementen die ik heb onthouden en die ik meegenomen heb naar mijn stages. Door deze kleine tips kun je kleuters nog meer boeien.
Op het einde van de tweede workshop hebben we per 2 een dramastukje in elkaar gestoken. Dit was samen met de parallelpartner voor de stage in het tweede kleuter. Dit stukje moesten we dan verder afwerken en de week erna hadden we een vervolg van het project. Tijdens deze voormiddag hebben we ons stukje aan de andere leden van de groep moeten tonen. Ook dan kregen we nog tips over hoe we het nog iets beter konden maken om het voor de kinderen te brengen.

Ik heb heel blij dat we dit project hebben mogen meemaken, want ik heb er heel veel uitgehaald op voor de klas kleine of grotere toneeltjes te doen. Want in de kleuterklas ben je veel meer bezig met drama dan ik dacht. Dit project is ook een grote aanzet geweest om dit stukje dan uiteindelijk ook voor de klassen te brengen, zonder dit project ging dit zeker niet zo goed verlopen zijn.

Stage circus

Circus in de tweede kleuterklas


In november was het al tijd voor de eerste stage van het jaar, namelijk een stage in de tweede kleuterklas rond het BC circus. Het was geen gewone stage, want we hadden de opdracht gekregen om met 2 studenten samen te werken in dezelfde school, maar elke in een tweede kleuter. Een parallelstage. Deze parallelstage heb ik gelopen in Izegem en de 'Heilig Hart school'.
Na heel wat voorbereidingen en het lange wachten was het na de herfstvakantie tijd om naar de klas te trekken.

Op maandag

Maandag was een heel overweldigende dag. De kleuters waren heel enthousiast omdat ze terug naar de klas mochten komen en er was dan ook nog een nieuwe juf. De klas was ook al een beetje versierd in het thema. Na een kennismaking en de algemene ochtendrituelen lied ik de kleuters vertellen wat ze in de klas zagen. Nadat de kleuters dit gedaan hadden, hebben ik een waarneming gehouden over verschillende onderdelen van het circus. Na de waarneming gingen de verschillende elementen in de passende hoekjes van de klas. In de namiddag mocht het poppenhuis volledig versierd en omgebouwd worden tot een echte woonwagen van het circus. Met slingers en ballonnen gingen de kleuters aan de slag. Na een hele namiddag gebouwd en verbouwd te hebben, was het poppenhuis een echte woonwagen geworden. Op het einde van de dag werd er nog een boek over Tito die zijn neus kwijtspeelde en voor iedereen het wist, was de eerste dag over.

  Dinsdag en woensdag

op dinsdag en woensdag hebben de kleuters beweging gekregen van mij. Ze verstonden het eerst wat moeilijk dat ik ook beweging gaf en dat juf Nathalie dit niet gaf, maar eenmaal bezig met bewegingen trok niemand het zicht nog aan. De kleuters toonden zich al ware circusartiesten op de omloop en in de speciale circushoeken. Nadat er veel geoefend was, trokken de circusartiesten terug naar de klas om nog vele leuke elementen van het circus te ontdekken en uit te proberen.

Donderdag

Donderdag was een leuke dag, want de kleuters wisten dat we gingen koken, maar ze wisten nog niet wat er gemaakt zou worden. De kleuters waren heel enthousiast en daarom begonnen we er meteen aan. Na een aantal afspraken gemaakt te hebben, waren de kleuters klaar. We hebben samen wentelteefjes gemaakt en de kleuters vonden het super. Ze konden niet allemaal helpen, maar dit vonden ze niet zo erg. Ze waren heel blij dat ze allemaal konden proeven van de wentelteefjes. Tijdens het eten van de wentelteefjes kwam er bezoek van school en dit was voor de kleuters ook iets overweldigend. Ze hebben het er nog lang over gehad en in de woonwagen/ het poppenhuis hebben ze zelfs nagespeeld. Ook was er die dag een toneeltje met de twee klassen samen en daar keken ze ook heel erg hard naar uit. Na het toneel is er nog een kort vertelmoment geweest en dan was het weeral tijd om naar huis te gaan.

Vrijdag

Vrijdag was alle weer de laatste dag van de stage. In de voormiddag was er klasdoorbrekendwerk met alle kleuterklassen. In mijn klas konden ze bouwen met verschillende soorten materialen, met bouwblokken, met platte tegeltjes, met clicks een figuurtje maken en nog veel meer. Als we aantal keer hadden doorgeschoven en er nog wat tijd over was, waren er nog een aantal kleuters die even aan de computer mochten gaan zitten.
In de namiddag was er van vrij spel voor de kleuters, maar in plaats van het enkel in de eigen klas te doen, mochten de kleuters ook gaan spelen in de andere klas van het tweede kleuter waar mijn mede studente stond. Na de speeltijd zijn de kleuters dan terug meegekomen naar de klas en hebben we nog een aantal keer het themalied gezongen. Ik heb de kleuters dit op verschillende manieren laten doen en ook heb ik een aantal kleuters juf of meester laten zijn. De juf of meester mocht dan het lied starten. Ondertussen heb ik de werkjes verzameld. Deze heb ik dan ook meegeven met de kleuters naar huis. Als de bel ging was er nog een groot afscheid en dan gingen de kleuters gepakt en gezakt naar huis. 

Het was een heel leuke stage. Door de openheid van mijn mentor en door de openheid van de kleuters, is alles heel goed verlopen. Ik heb ook vaak ingespeeld op de kleuters en dit maakte me creatiever om de volgende dag nieuwe elementen toe te voegen in de klas.
Het was een geweldige stage waar ik heel veel heb mogen bijleren van de mentor en ook van de kleuters!
Bedankt allemaal!

Bevindingen over de enquête.

Persoonlijk vond ik de enquête echt moeilijk voor de kleuter. Voor het tweede, derde en vijfde, zesde leerjaar was dit niet zo moeilijk.
De kinderen moesten aan de hand van de tekst kunnen uitmaken wie er aan het woord was. Ik merkte dat dit bij ieder kind anders was.
Ik heb de enquête afgenomen bij 2 kinderen die thuis tussentaal en Algemeen Nederlands spreken en ook bij een kind dat thuis tussentaal en dialect spreekt.
De oudste kinderen konden er onmiddellijk uithalen wie er 'deftig' was. Dit was geen enkel probleem.
Het kind van vijfde, zesde leerjaar spreekt thuis het Algemeen Nederlands en dit kind had toch wat meer moeite met de andere vragen.

Tijdens de enquête heb ik ook gemerkt dat kinderen die thuis wat meer tussentaal of dialect spreken soms niet alle woorden in het Algemeen Nederlands verstaan omdat ze deze bijna nooit thuis horen. De kinderen die Algemeen Nederlands of tussentaal spreken thuis gaan veel sneller alles verstaan van het Algemeen Nederlands. Het dialect is voor hen dan weer een probleem, maar zelf vond het kind van het vijfde, zesde leerjaar het geen enkel probleem dat het bijna geen dialect sprak.

Zo heb ik ook gemerkt dat er veel verschil is aan opvoeding.
Maar dit vind ik zeker niet erg, want zo leren de kinderen ook nog van elkaar.

Enquetes over taalgebruik

Voor het vak taalvaardigheden hebben we 3 enquêtes moeten afnemen bij kinderen uit 3 verschillende leeftijdscategorieën.
De 3 leeftijdscategorieën voor mij:
- een jongen uit het derde kleuter.
- een meisje uit het tweede of derde leerjaar
- een jongen uit het vijfde of zesde leerjaar.

De enquête ging als volgt.
We hadden een blad met daarop een aantal vragen en mogelijke antwoorden en een foto van een landschap. De antwoorden waren per leeftijd iets anders. Samen met kinderen overliep ik eerst eens wat er allemaal zou gebeuren.
Ik startte met het overlopen van de vragen.
Ik haalde de foto uit en lied het kind er naar kijken. Ik vertelde dat ik een cd ging opleggen en dat ze goed moesten luisteren.
Als alle drie de fragmenten geweest waren, stelde ik de vragen nog eens aan het kind. Ze moesten dan zo goed mogelijk proberen te antwoorden.

Bij het oudste kind ging dit veel beter dan bij het jongste.
Bij de kleuters heb ik dan ook nog eens kort een stukje laten horen bij antwoorden op de vragen.
Daardoor ging het iets beter.

Het was een interessante enquête, maar voor de kleuter vond ik ze moeilijk.